Ultimul articol despre eFactura si Asociatiile de Proprietari
NOTA: toate textele si documentele atasate acestui articol sunt materiale in proprietatea persoanelor juridice care le-au produs. Copierea si redistribuirea acestor documente este acceptata doar in integralitate, cu mentionarea clara a sursei initiale de provenienta si fara modificare sau eliminare a continutului.
Dupa jumatatea lui 2023 au inceput o multime de discutii referitoare la eFactura si, evident, discutiile au fost preluate si in zona de Asociatii de Proprietari. Am citit legislatia aferenta si opiniile cele mai des raspandite, mi-am format destul de rapid parerea ca Asociatiile de Proprietari nu se vor incadra nici la primul si nici la al doilea B din sintagma B2B (business-to-business), am ignorat si apoi am uitat complet subiectul.
Si ce greseala am facut, uitand sa iau in considerare si nivelul de profesionalism al formatorilor de opinie din aceasta industrie! Dupa inceputul anului s-a dezlantuit o intreaga nebunie: o firma de software oferea deja un serviciu contra cost pentru a transmite si a prelua facturile din eFactura in numele administratorilor (foame de bani, baieti?); alta solicitase o opinie de la ANAF inca din noiembrie daca eFactura este obligatorie pentru asociatiile de proprietari (asa cum era de asteptat, raspunsul ANAF era ca asociatiile de proprietari nu sunt obligate sa foloseasca eFactura); pe grupurile de facebook si pe forumuri cu pretentii de site-uri de avocati, „vedetele locale” aveau munitie noua pentru crearea de continut senzational care sa le consolideze pozitia de specialisti in domeniu.
Am incercat sa mai ignor vreo saptamana agitatia inutila, dar n-a functionat: nu disparea! Asa ca am inceput cu a pune cap la cap articolele de lege care explicau de ce asociatiile de proprietari sunt scutite de emiterea de facturi, dar, mai ales, cum pot persoanele juridice sa inregistreze in contabilitate cheltuielile ocazionate de relatia cu asociatiile de proprietari. Povestea e mai lunga, dar concluzia este data de Ordinul MFP 2634/2015 care mentioneaza intr-o Anexa: „Pentru operațiunile economice pentru care, conform prevederilor Codului fiscal, nu există obligația întocmirii facturii, înregistrarea în contabilitate a acestora se efectuează pe baza contractelor încheiate între părți și a documentelor financiar-contabile sau bancare care să ateste acele operațiuni, cum sunt: […], chitanță, dispoziție de plată/încasare, extras de cont bancar, […]. si sa considere suficiente pentru inregistrarea in contabilitate documentul financiar-contabil sau bancar care atesta operatiunea.”
Adica „persoanele juridice care platesc catre asociatiile de proprietari intretinere sau diverse servicii nu au nevoie de factura pentru a inregistra in contabilitate”.
In paralel am realizat o intrunire cu membrii ADPAAP si am implicat si partenerii Aviziero pentru a compune o solicitare complet lamuritoare catre ANAF. O atasez mai jos. Am depus solicitarea pe 26.01.2024.
Pe 13.03.2024, dupa expirarea termenului de 45 de zile, am mai depus-o inca o data. Si in decurs de o saptamana am ajuns si pe la ANAF, unde am avut o discutie civilizata in care mi s-a spus ca mai e nevoie de timp pentru un raspuns scris, dar am primit niste raspunsuri „neoficiale”. Daca am inteles eu bine, aceste raspunsuri nu vin in contradictie cu informatia deja disponibila ca asociatiile de proprietari nu sunt obligate sa emita facturi, dar sprijina linia de gandire introdusa prin ghidul obligatiilor fiscale al asociatiilor de proprietari emis de ANAF in 2017 pe care il mentionam in solicitarea de deasupra acestui paragraf.
Pe la jumatatea lui aprilie am primit un raspuns oficial: e nevoie de mai mult timp pentru a putea primi raspunsul oficial. Daca am inteles eu bine, pentru „lamuriri suplimentare de la DGRFPB”, termenul de prelungire invocat era de 3 luni. Va las mai jos raspunsul.
Cerea initiala a fost depusa pe 26.01.2024. Astazi, este 3.05.2024.
In cazul in care ANAF reuseste pana la urma sa ne ofere un raspuns, chiar si dincolo de termenul legal depasit, va tinem la curent cu evolutia.