Asociația de proprietari ca scenă politică
Te-ai gândit vreodată la asociația de proprietari ca la o micro-țară? Până la urmă vorbim despre o comunitate care trăiește într-un spațiu bine delimitat, care are reguli proprii și care își alege conducătorii cu rol de reprezentare.
În aceste condiții, cred că putem face o paralelă destul de corectă între cele două subiecte aparent foarte diferite, dar în realitate neașteptat de asemănătoare. Și mai departe, poate reușim chiar să ne însușim unele lecții pentru ca, în final, să devenim cetățeni și locatari mai buni.
În noiembrie 2021, Ludovic Orban îi spunea peiorativ unui coleg: „Nu ești în stare să conduci nici o scară de bloc!”
Dincolo de tensiunea politică a momentului respectiv și de tonul superior, de unde i-a venit totuși politicianului ideea acestei paralele? Iată că nu suntem primii care se gândesc la o astfel de comparație, semn că asemănările există. Cea mai important dintre ele este chintesența noțiunii de lider ales, care se păstrează deși nivelul celor două activități este mult diferit.
Președintele asociației de proprietari este, în general, persoana care obține cel mai mare număr de voturi din partea vecinilor săi cu drept de vot. Este vorba despre un proces democratic de votare prin care un grup de oameni organizați pe criterii de vecinătate a proprietății, adică asociația de proprietari, alege un lider care își asumă o serie de responsabilități în numele grupului.
La fel ca în politica ”mare”, și în micro-statul care este asociația de proprietari avem mai multe categorii de oameni:
- Sunt cei care nu își doresc sub nicio formă să ocupe o funcție de reprezentare, preferând să delege acest drept cuiva care este mai dispus să își asume responsabilitatea, nu neapărat mai bine pregătit pentru acest rol.
- Sunt cei care se feresc să ofere un răspuns clar, care nu și-ar dori această funcție, dar care nici ar fi dispuși să o refuze categoric.
- Sunt cei care s-ar implica pentru ”a ajuta” comunitatea, mai ales acolo unde nu prea sunt alți doritori.
- Și mai sunt cei care cunosc foarte bine avantajele și dezavantajele ocupării unei funcții reprezentative și aleg perfect conștienți să meargă pe acest drum.
În cazul în care sunt mai mulți oameni interesați de respectiva funcție, situație întâlnită mult mai des în politică, începe campania electorală. Pentru ca oamenii să te aleagă ca reprezentant al lor este nevoie să comunici cu ei, să le arăți că le înțelegi problemele și că ai soluțiile de care comunitatea are nevoie.
O altă asemănare dintre cele două activități este gestionarea resurselor. Fiecare reprezentant al unei comunități, fie că vorbim despre un prim-ministru, un ministru, un parlamentar sau, iată, un președinte de asociație de proprietari are în segmentul de responsabilități și această gestionare a resurselor. Iar respectivul trebuie să facă acest lucru în beneficiul comunității care l-a ales. Dacă face acest lucru bine, are șanse reale la alte mandate. Dacă, dimpotrivă, nu reușește din diferite motive să rezolve problemele, atunci comunitatea trebuie să intervină. Lipsa de implicare din partea indivizilor se traduce într-o lipsă de opțiuni, și în numeroase cazuri de acest tip, poate face ca o persoană nepotrivită pentru funcția respectivă să fie aleasă în continuare. Iar în aceste situații comunitatea este cea care pierde, având în conducere persoane nepregătite, al căror unic merit este că s-au implicat la momentul oportun.
Asociația de proprietari ca scenă politică. Ce învățăm din asta?
Am văzut că există surprinzător de multe asemănări între ceea ce se întâmplă pe scena politică națională și în viața unei asociații de proprietari. Dar ce putem învăța de aici și cu ce ar trebui să rămânem la finalul acestui articol?
În primul rând, trebuie să fim conștienți că funcțiile reprezentative din orice democrație necesită implicare. Iar dacă nu te implici, altcineva va decide în locul tău. Așadar, candidează sau, cel putin, votează pentru la nivel de țară și votează pentru asociația de proprietari din care faci parte! E important e să o faci. Dacă renunți la acest drept, vecinii îți vor alege președintele asociației, iar concetățenii vor decide numele președintelui, premierului și așa mai departe.
Apoi, trebuie să știm că avem dreptul să cerem explicații sau să solicităm soluții pentru diferite probleme. Dacă atunci când, de exemplu, îți plouă în casă și trebuie să te adresezi președintelui asociației pentru a repara acoperișul, la fel ar trebui să se întâmple și la nivel mai ridicat. Dacă, poate, întreg cartierul nu are apă caldă, ai tot dreptul să îi ceri autorităților să rezolve situația.
Esența discuției este responsabilizarea. În cazul în care ești mulțumit de modul în care funcționează asociația de proprietari, dar te nemulțumește ce se întâmplă în orașul în care locuiești sau în țară, ar trebui ca la următoarele alegeri să urmezi pașii pe care i-ai făcut la alegerile de la asociație. La fel, reciproca e valabilă. Dacă ești nemulțumit atât de asociație, cât și de reprezentanții locali sau parlamentari, încearcă să faci altfel decât până atunci la următoarele runde de alegeri.
Noi suntem comunitatea, iar schimbarea nu poate veni decât de la noi!